La salamandra i el camí cap al benestar

Us heu fixat que el símbol que acompanya Collsacabra Salut Creativa és una salamandra? Us heu preguntat per què?

Segur que molts de vosaltres heu topat amb una salamandra tot caminant per les contrades del Collsacabra. Sempre fa certa il·lusió trobar-ne una, són animals protegits, molt simbòlics i cars de veure!

Les seves poblacions s’estenen pel centre i sud d’Europa en hàbitats de boscos humits. La salamandra està protegida per la legislació, però la contaminació, destrucció o alteració de l’hàbitat són amenaces que l’afecten negativament. (Vikipèdia)

Hi ha un munt de mites i llegendes relacionades amb la salamandra, la qual es considera com un símbol de puresa i màgia. A l’edat mitjana es creia que naixien del foc perquè en tirar els tions al foc en sortien salamandres! De la creença que poden sobreviure al foc va sorgir, a Catalunya, el nom de l’estufa “salamandra” de principis i mitjans del segle XX. Fins i tot s’ha trobat un paral·lelisme bíblic amb la bardissa inconsumible que es va presentar davant de Moisès, que va convertir la salamandra en un símbol de la fe. (Vikipèdia)

Salamandra entre flames en un llibre d’alquímia medieval

La salamandra no només està relacionada amb el foc, sinó que com a amfibi, també té una estreta i simbòlica relació amb l’element aigua. Com a criatura d’aigua que és, la salamandra emula el moviment fluid, la transformació i la intuïció. Has detectat mai aquestes qualitats en la salamandra, observant-la a la natura?

Des d’una visió més científica, se sap que les salamandres trien aigües extremament netes per les seves larves i es consideren com un indicador de la qualitat de l’aigua i l’entorn. Potser per això, popularment, també hi ha la creença que hom pot beure l’aigua d’allà on hi ha salamandres, ja que segur que és bona!

A la salamandra se li associen altres qualitats com l’adaptabilitat, energia, consciència, equilibri, il·luminació, emoció, detoxificació, connexió amb la natura, creativitat, foscor, creixement, renovació, visió i transformació. (Spirit Animals)

Hi ha qui diu que és mig drac mig serpent, tot i que aparentment s’assembli més a un llargandaix… Algunes creences diuen que té una relació directa amb les ànimes, ja que les seves vibracions es propaguen tan ràpid com la llum! (Totem Animal)

Coneixeu altres creences o simbolismes associats a la salamandra?

“Physica curiosa, sive, Mirabilia natur‘ et artis …” by Gaspar Schott, 1662. NOAA Central Library Call Number BF1410 .S36 1662 v.2. P. 808. Salamanders. 

Tradicionalment, es diu que la salamandra aporta claredat de pensament i elevació espiritual i que és impulsora de renovació i canvis. (Totem Animal)

Aquest simbolisme ens ensenya a percebre els canvis imminents i adaptar-nos-hi de la millor manera segons les nostres capacitats en comptes de combatre’ls. Els canvis són inevitables! En comptes de témer-los i evitar-los, cal que els abracem i deixem que formin part de la nostra evolució. (Sun Signs)

Precisament, el concepte budista d’anicca o impermanència ens recorda que tota existència condicionada, sense excepció, està subjecta al canvi. Anicca és una de “les tres característiques de l’existència” juntament amb dukkha (sofriment) i anatta (sense ego). Tots els éssers manifesten el fluxe de la impermanència en el cicle de “naixement, vida, mort i reencarnació” (Samsara), així com també en l’envelliment i en qualsevol experiència de pèrdua. Ja que totes les coses són transitòries, tant les agradables com les desagradables, el fet d’aferrar-se a elles és un esforç en va que només ens porta al sofriment. (Vikipedia)

Segons el pensament budista, l’única realitat no subjecta a la transitorietat és l’estat de Nibbana (extinció, alliberament del sofriment, pau) on no hi ha canvi, ni decadència, ni mort. La pau o nirvana es fa realitat quan la ignorància, l’avidesa i l’odi deixen de dirigir-nos. Segons Buddha, hi ha una via per aconseguir-ho: el Noble Camí Òctuple que inclou la comprensió justa (o correcta), el pensament just, l’esforç just, la paraula justa, l’acció justa, el modus de vida just, l’atenció justa i la meditació justa (Vridhamma, Vipassana Research Institute).

Hi ha moltes pràctiques que es basen en aquests valors i que ens poden ajudar a caminar cap a la calma, la pau i la felicitat…

Humilment i amb molt d’amor desitjem que, amb el projecte i les activitats de Collsacabra Salut Creativa, la Salamandra i les seves qualitats us acompanyin en transcurs d’aquest camí i us ajudin a trobar el benestar en vosaltres i en la comunitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s